SLIDER

Esittely

 Minä ja kasvatustavoitteeni


Olen Kukka Koskinen, koiraharrastaja Helsingistä. Pieneen perheeseeni kuuluu avopuolisoni sekä schapendoesimme Inka. Inkan, ensimmäisen schapendoesimme, myötä lopulta aloitin "oikeat" koiraharrastukset - agilityn, rallytokon ja näyttelyt-, vaikka koiria onkin ollut kotona aina ekaluokkalaisesta saakka. Aiempien koirien aikana mitään kipinää näihin ei ollut eikä edellinen koirani, basenji, ole mitenkään erityisen kuuluisa rotu monipuolisena harrastuskoirana. Vuoden 2015 alussa se kipinä kuitenkin iski koiranpentukuumeen lisäksi ja Hollannin lomamatkan takia olimme jo aiemmin ihastuneet tähän hollantilaiseen rotuun. Inka saapui hieman myöhemmin keväällä ja siitä lähtien on iso osa vapaa-ajasta kulunut koiraharrastuksissa.

Ensimmäistä schapendoesia hankkiessa oli myös päivän selvää, että jos vain kohdalle sattuu terve ja hyväluonteinen yksilö, niin aloitan sen pohjalta oman pienen kasvatustyön. Inkan kasvattajille olemme ikuisesti kiitollisia siitä, että huolella valittu lupaava pentu tosiaan on ollut sitä kaikin puolin ja pääsen toteuttamaan haavettani kasvatuksesta. Kasvatustyö on minulle erityisen kiinnostavaa, kun saan nähdä ihan koko koiran elämän täydellisenä alusta saakka. Omalla kasvatustyölläni voin myös vaikuttaa siihen, että saatavilla on sellaisia harrastuskoiria, joita itse haluaisin, ja toisaalta voin myös olla itse mukana kehittämässä ja viemässä eteenpäin rakastamaani rotua.

Kasvattajana tavoitteenani on terveet ja hyväluontoiset koti- ja harrastuskoirat, jotka ovat rotumääritelmän mukaisia koko olemukseltaan. Olen erityisen kiinnostunut rodun terveydestä ja teenkin parhaani siinä, että jalostukseen valitsemani yksilöt ovat laajasti terveystutkittuja ja nykytiedon voimin riskit rakenteellisiin vikoihin sekä perinnöllisiin sairauksiin tulevat minimoitua. Tämä on myös pennunostajalle iso rahallinen etu, kun pennusta on jo valmiiksi mahdollisimman runsaasti terveystietoa eikä esimerkiksi rodussa vastaikään löydettyä hyperurikosuriaa (virtsakiviä) tutkita virheellisesti esimerkiksi selkäongelmina, jolloin kalliisiin tutkimuksiin ja hoitoihin palaa nopeasti tuhansia euroja samalla kun koiran kivut vain kasvavat ja joudutaan todennäköisemmin lopulta turvautumaan vielä leikkaushoitoon. Luonteen osalta haluan monipuolisia harrastuskoiria, jotka myös mukautuvat hyvin kotioloihin ja joiden kanssa elämä on mutkatonta. Arkoja, ääniherkkiä tai herkästi ahdistuvia tai stressaantuvia koiria en tule valitsemaan jalostukseen, koska nämä ovat myös periytyviä ominaisuuksia ja uskon koiran elämänkin olevan selkeästi huonolaatuisempi ja kurjempi näillä ominaisuuksin. Onnellinen koira on tasapainoinen, avoin ja ystävällinen, joka kohtaa uudet asiat uteliaisuudella ja selviää huonoista kokemuksista järkyttymättä liikaa.

Ulkonäkö on myös tärkeä asia ja kasvattieni tulee pärjätä myös näyttelykehissä. Olemme viihtyneet itsekin näyttelyssä jos toisessa ja se on tavoite tulevaisuudessakin. Schapendoeseissa näyttää olevan melko paljon hajontaa koossa ja painossa, mikä on mielestäni mahtava asia, koska tällöin rodusta löytyy useampaan kotiin mieluinen koira. Toiset tykkäävät pienemmistä ja toiset isommista koirista ja itse olen tällä hetkellä oikein tykästynyt Inkan kokoluokkaan. Inka mennee täpärästi agilityssä medi-luokkaan ja ilmeisesti hieman "järeämmästä" rakenteesta johtuen Inkan vauhdissa on ehkä enemmän räjähtävää voimaa.

Suosittelen rotua lämpimästi sekä lapsiperheeseen että harrastuskoiraksi! Lue rodusta lisää Schapendoes ry:n sivulta ja kysy rohkeasti lisää sähköpostitse minulta tai vaikka Schapendoes in Finland -facebook-ryhmästä. Schapendoes-tapaamisia järjestetään myös epäsäännöllisen säännöllisesti ja näihin ovat aina kaikki rodusta kiinnostuneet tervetulleita.


© Kennel Poffertjes